Αστική Ευθύνη Ιατρών: Tι καλύπτει & ποιο το κόστος;
 • Αρχική
 • Blog
 • Αστική Ευθύνη Ιατρών: Tι καλύπτει & ποιο το κόστος;

Αστική Ευθύνη Ιατρών: Tι καλύπτει & ποιο το κόστος;

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης ιατρών αποτελεί πολύ σημαντική κάλυψη για όλες τις ειδικότητες σήμερα.

Χωρίς αμφιβολία, όλες οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικές υποχρεώσεις έναντι εργαζομένων, πελατών, προμηθευτών και άλλων ενδιαφερόντων, όμως στην περίπτωση της ιατρικής η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο πολύπλοκη: υπάρχει πάντα η περίπτωση λάθους ή αρνητικής έκβασης.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση;

Η αστική ευθύνη ιατρού θα σας φανεί όχι απλά χρήσιμη, αλλά σωτήρια.

Τι είναι, όμως, η αστική ευθύνη και, πιο συγκεκριμένα, τι είναι η αστική ευθύνη ιατρών; Τι περιλαμβάνει και τι πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας;

Ελάτε να δούμε με προσοχή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

 

astiki euthuni iatron dikos insurance

Αστική ευθύνη – τι είναι;

Μία ολοκληρωμένη ασφάλεια αστικής ευθύνης προσφέρει κάλυψη έναντι πολλαπλών αξιώσεων.

Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία της, ας πάρουμε το παράδειγμα μιας επιχείρησης.

Τι σημαίνει αστική ευθύνη σε αυτή την περίπτωση;

Με μία φράση, ως Αστική Ευθύνη ορίζεται η υποχρέωση που έχει αυτός που προκάλεσε ζημιά σε κάποιον τρίτον, να την αποκαταστήσει.

Μία τέτοια ασφάλεια καλύπτει την επιχείρηση έναντι αξιώσεων τρίτων για καταβολή αποζημιώσεων ως συνέπεια σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών, καθώς και για προσβολή προσωπικότητας. Επίσης, μπορεί να καλύπτει τη χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης έπειτα από εργατικό ατύχημα.

Τώρα που αποκτήσατε μία καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι είναι αστική ευθύνη, ελάτε να δούμε και την περίπτωση της ιατρικής πιο διεξοδικά.

Αστική ευθύνη ιατρών – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως ιατρός δίνετε πάντα τον καλύτερό σας εαυτό, όχι μόνο για να εξυπηρετήσετε τους ασθενείς σας αλλά για να σώσετε ζωές.

Όμως, όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και εδώ, η αρνητική κατάληξη και η περίπτωση λάθους είναι πιθανά.

Ενδεικτικές παραλείψεις ή αμέλειες

•Παράλειψη Ιατρικής Αγωγής
•Κακή Εκτίμηση Συμπτωμάτων
•Αποκλίνουσα Θεραπεία
•Υπερβολική Θεραπευτική Αγωγή
•Παρεμπίπτοντα Σφάλματα
•Γενικότερες Ελλείψεις της Θεραπευτικής Αγωγής

 

Για τον λόγο αυτό, η Dikos Insurance προσφέρει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα για ασφάλεια αστικής ευθύνης ιατρών, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα αστικής ευθύνης ιατρού της Dikos Insurance 

Η αστική ευθύνη ιατρών της Dikos εξασφαλίζει προστασία υψηλού επιπέδου, παρέχοντας κάλυψη έως €1.500.000. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα καλύπτει:

 • Απώλεια ζωής ή σωματικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από πράξεις ή παραλείψεις που οφείλονται σε δική σας αμέλεια, κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας
 • Ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στο χώρο του ιδιωτικού σας ιατρείου και για τα οποία φέρετε ευθύνη
 • Ψυχική οδύνη για πρόκληση θανάτου
 • Ηθική βλάβη για πρόκληση σωματικής βλάβης
 • Δαπάνες αποκατάστασης της υγείας του παθόντος

Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αστικής ευθύνης ιατρού σας καλύπτει ακόμα κι αν, εκτάκτως, ασκήσετε ιατρική πέραν της ειδικότητάς σας!

Αστική ευθύνη ειδικευόμενων ιατρών – τι ισχύει σήμερα

Όσον αφορά την ευθύνη των ειδικευόμενων ιατρών, αυτή συχνά διαφοροποιείται καθώς υπαίτιοι μπορεί να κριθούν ο ειδικό ιατρός, ο Επιμελητής, ο Διευθυντής Κλινικής ή Νοσοκομείου κ.α.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει σχετικά με τη δράση των ειδικευόμενων:

 1. Σφάλμα Ανάληψης

Το σφάλμα ανάληψης είναι η συχνότερη μορφή ιατρικού λάθους που μπορεί να καταλογιστεί στον ειδικευόμενο ή αρχάριο ιατρό και σχετίζεται με την ανάληψη ιατρικής αγωγής ενώ δεν υπάρχει η ικανότητα ή οι προϋποθέσεις για μια σωστή έκβαση.

Πρόκειται για σφάλμα στο οποίο μπορεί να υποπέσει κάθε ιατρός ωστόσο, όχι μόνο ο ειδικευόμενος, για παράδειγμα όταν δε διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ή καθώς είναι κουρασμένος μετά από πολλά χειρουργεία.

 1. Σφάλμα Οργάνωσης

Τα σφάλματα οργάνωσης αναφέρονται κυρίως στην προγραμματισμό, την εποπτεία και το γενικότερο ιατρικό έργο, όχι μόνο μία πράξη αυτή καθαυτή.

Η συντήρηση του εξοπλισμού, η απολύμανση και αποστείρωση των χώρων, το πρόγραμμα εφημεριών και αδειών είναι κατηγορίες που εμπίπτουν σε αυτή τη μορφή σφαλμάτων.

 1. Υποχρέωση Ενημέρωσης

Η έγκυρη συναίνεσή του ασθενούς σε κάθε ιατρική πράξη είναι απαραίτητη βάσει νόμου, ωστόσο κατά βάση η ενημέρωσή του δεν συγκαταλέγεται στις πράξεις που μπορούν να ανατεθούν σε έναν ειδικευόμενο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον η ενημέρωση του ασθενούς από τον ειδικευόμενο είναι πλήρης, προέχει αυτή ανεξαρτήτως πηγής!

 1. Αποδεικτικές Διευκολύνσεις

Σε περίπτωση λάθους, το νοσοκομείο, ο διευθυντής της κλινικής και ο επιβλέπων ιατρός οφείλουν να αποδείξουν ότι η βλάβη θα είχε επέλθει ακόμα και αν η ιατρική πράξη είχε διενεργηθεί από έναν έμπειρο ειδικό ιατρό και δε συνδεόταν αιτιωδώς με τις περιορισμένες γνώσεις και εμπειρία του ειδικευόμενου ιατρού.

 

Διαβάστε επίσης: Ασφάλεια Υγείας: Παγίδες που πρέπει να αποφύγετε!

Αστική ευθύνη ιατρών – κόστος & εξαιρέσεις

Προτού υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, είναι απαραίτητο να μιλήσετε ειλικρινά με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να βρείτε το πρόγραμμα εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των συμβολαίων δεν καλύπτει αναδρομική κάλυψη: εξαιρείται από την ασφάλιση κάθε ζημιά που προέρχεται από πράξη ή παράλειψη που συνέβη σε χρόνο πριν την έναρξη της ασφάλισης, εκτός κι αν πρόκειται για αργοπορημένη δήλωση.

Τι είναι η αργοπορημένη δήλωση και γιατί είναι σημαντική;

Είναι πιθανό ένα λάθος να συμβεί κατά τη διάρκεια του συμβολαίου σας, αλλά η καταγγελία να γίνει μετά τη λήξη του. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάλυψη για 12, 24 ή και 60 μήνες μετά τη λήξη του συμβολαίου σας για να δικαιούστε κάλυψη είτε έχετε συμβόλαιο σε ισχύ είτε όχι. 

Παράλληλα, τα παρακάτω μπορεί να μην καλύπτονται από την ασφάλειά σας, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί πριν υπογράψετε:

 • η χρήση μη εγκεκριμένων μεθόδων ή φαρμάκων
 • ο δόλος
 • η δράση υπό την επήρεια ουσιών
 • οι βλάβες αισθητικής φύσεως κλπ.

Όσον αφορά την αστική ευθύνη ιατρών, το κόστος είναι ανάλογο των αναγκών σας.

H Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης Ιατρών της Dikos Insurance σας εξασφαλίζει μεγάλο εύρος επιλογών, από €100.000 μέχρι €1.500.000, ανάλογα με το βαθμό προστασίας που επιθυμείτε.

Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα προσιτά ασφάλιστρα, που μπορούν να γίνουν ακόμη πιο οικονομικά με την επιλογή του απαλλασσόμενου ποσού, δηλαδή του ποσού με το οποίο συμμετέχετε εσείς ή άλλος φορέας.

Γιατί να επιλέξετε την ασφάλεια αστικής ευθύνης ιατρών της Dikos Insurance 

Η Dikos βρίσκεται στο πλευρό σας με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, εξασφαλίζοντας ασφαλιστική κάλυψη και νομική προστασία σε όλες τις ειδικότητες του ιατρικού κλάδου.

Όταν οι ευθύνες είναι, αντικειμενικά, τεράστιες, χρειάζεστε έναν συνεργάτη που μπορεί να σας προστατεύσει. Δείτε τα πλεονεκτήματα της Dikos:

 • Παρέχει κάλυψη δικαστικών εξόδων και δικηγορικών αμοιβών
 • Καλύπτει ατυχήματα που μπορεί να συμβούν ακόμα και στο ιδιωτικό σας ιατρείο
 • Καλύπτει λάθη ή παραλήψεις βοηθών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους
 • Αναλαμβάνει την υπεράσπιση σε ποινικά δικαστήρια
 • Αναλαμβάνει την πληρωμή της αποζημίωσης ακόμα και χωρίς να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο
 • Καλύπτει την παροχή πρώτων βοηθειών σε καταστάσεις ανάγκης πέραν της ειδικότητάς σας
 • Σας προστατεύει με την υποστήριξη του Ομίλου ACHMEA, ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Τα προγράμματά μας ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του ιατρικού κλάδου ανεξαιρέτως ειδικότητας και παρέχουν κάλυψη αστικής ευθύνης ιατρών για αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσουν οι ασθενείς σας.

Μην αναβάλλετε την επιλογή σας!

Για αστική ευθύνη ιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, επικοινωνήστε σήμερα με την Dikos Insurance και οι εξειδικευμένοι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι θα απαντήσουν σε κάθε σας απορία.

Ενημερώσου τώρα

*
Invalid Input

*
Invalid Input

*
Invalid Input

*
Invalid Input

Invalid Input