Ανασφάλιστο Όχημα: Συνέπειες & Πρόστιμα - 2022
 • Αρχική
 • Blog
 • Ανασφάλιστο Όχημα: Συνέπειες & Πρόστιμα [2022]

Ανασφάλιστο Όχημα: Συνέπειες & Πρόστιμα - 2022

Το να κυκλοφορεί κανείς με ανασφάλιστο όχημα στην Ελλάδα σήμερα επιφέρει τόσο οικονομικά πρόστιμα όσο και διοικητικές ή ακόμα και ποινικές κυρώσεις.

Οι ποινές αυτές, ωστόσο, είναι το λιγότερο.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου σκοπό έχει να καλύψει εσάς αλλά και όλους τους υπόλοιπους οδηγούς στον δρόμο – άλλωστε, η ασφαλιστική λογική βασίζεται στην αξία της αλληλεγγύης και στον νόμο των πιθανοτήτων και για τον λόγο αυτό είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

Εάν έχετε ανασφάλιστο όχημα, τώρα είναι η στιγμή να το ασφαλίσετε!

Διαβάστε το άρθρο της Dikos Insurance και μάθετε:

 • τι ορίζει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα
 • ποιο είναι το πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα
 • τι ισχύει σε τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα ενώ εσείς είστε καθόλα νόμιμοι

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

ανασφάλιστο όχημα συνέπειες

 

Ανασφάλιστο όχημα – συνέπειες διοικητικές & οικονομικές

Αν έχετε ανασφάλιστο όχημα, ο νόμος είναι αυστηρός.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η πολιτεία είναι σε θέση να εντοπίσει κάθε ανασφάλιστο όχημα – δεν χρειάζεται να εμπλακείτε σε ατύχημα ή να σας γίνει τυχαίος έλεγχος για να σας… ανακαλύψουν.

Η διαδικασία σήμερα είναι απλή καθώς όλα τα στοιχεία βρίσκονται online: οι βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών που περιλαμβάνουν όλα τα εν κυκλοφορία οχήματα βάσει πινακίδας κυκλοφορίας, διασταυρώνονται με τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών εταιριών που περιλαμβάνουν όλα τα ενεργά συμβόλαια ασφάλισης οχημάτων.

Αυτό το γνωρίζατε; Σε περίπτωση που το όχημά σας διαθέτει πινακίδα κυκλοφορίας αλλά δεν καλύπτεται από ασφαλιστήριο, κοινοποιείται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και εκδίδεται αυτομάτως πρόστιμο!

Δείτε εδώ αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο καθώς και πότε λήγει η ασφάλειά σας για να μην μείνετε λεπτό εκτεθειμένοι.

Κάτι ακόμα σημαντικό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν μέσα στο 2022, καθώς έχει ανακοινωθεί η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας με το όνομα Audit-Car.

Η ψηφιακή αυτή υπηρεσία θα ενημερώνει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο, αφού θα έχει συγκεντρωμένα όλα τα δεδομένα σε ένα σημείο, διασυνδέοντας τα συστήματα της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης.

Μέσα από τη βάση δεδομένων Audit-Car, θα γίνεται άμεσα έλεγχος σχετικά με το:

 • ποια οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου
 • ποια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ
 • ποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας
 • ποια πρόστιμα σας αναλογούν

 

πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα

 

Πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα

Το πρώτο και βασικότερο θέμα που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι οι οικονομικές συνέπειες ενός ανασφάλιστου οχήματος.

Εάν μέσω του συστήματος ελέγχου που αναφέραμε παραπάνω διαπιστωθεί ότι κυκλοφορείτε με ανασφάλιστο όχημα, τότε σας αποστέλλεται ειδοποιητήριο και έχετε 8 ημέρες στη διάθεσή σας να αποδείξετε πως το όχημά σας είναι ασφαλισμένο, ή να προχωρήσετε στην ασφάλισή του, πληρώνοντας το παράβολο των 250 ευρώ.

Εάν δεν συμμορφωθείτε και το όχημα παραμένει ανασφάλιστο, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500€ με επιπλέον διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

Έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο; Ενημερωθείτε σήμερα!

 

Διοικητικές ποινές για ανασφάλιστο όχημα

Δείτε τι να περιμένετε αν αμελήσετε να ασφαλίσετε το όχημά σας:

 • Αφαίρεση του διπλώματος για 6 μήνες
 • Αφαίρεση των πινακίδων για 6 μήνες
 • Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
 • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατικά & 250€ για τα δίκυκλα.

Αυτό σημαίνει πως αν έχετε 2-3 οχήματα, δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε κανένα από αυτά ακόμα κι αν μόνο το ένα είναι ανασφάλιστο – ακόμα κι αν πρόκειται για όχημα που δεν κυκλοφορείτε ή σκοπεύετε να μεταβιβάσετε, εφόσον δεν έχετε παραδώσει πινακίδες, οφείλετε να το έχετε ασφαλισμένο!

 

Διαβάστε επίσης: Τι χρειάζεται για μεταβίβαση αυτοκινήτου;

 

Είναι πιθανό να πάρετε πίσω την άδεια και τις πινακίδες σας πιο γρήγορα, εφόσον:

 • Πληρώσετε το πρόστιμο
 • Προσκομίσετε την απόδειξη πληρωμής
 • Ασφαλίσετε το όχημα και προσκομίσετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

 

Ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα

Αυτό το γνωρίζατε; Αν προκαλέσετε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, επισύρεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση επισύρεται ακόμα και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο, καθώς και χρηματική ποινή έως 3.000€!

 

τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα

 

Τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα

Αν το δικό σας αυτοκίνητο είναι πλήρως ασφαλισμένο αλλά εμπλακείτε σε τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα όπου η υπαιτιότητα ΔΕΝ είναι δική σας, θα καλυφθείτε από την ασφαλιστική σας – πρόκειται για κάλυψη που παρέχει η πλειοψηφία των ασφαλιστικών και η οποία προέρχεται από το επικουρικό ταμείο όπου συμμετέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου της Dikos Insurance, αν το όχημά σας εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, έχετε την δυνατότητα να αξιοποιήστε την υπηρεσία των συνεργαζόμενων συνεργείων και του CAR POINT!

Αν από την άλλη, το δικό σας ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, τότε θα αντιμετωπίσετε όλες τις ποινές και συνέπειες που αναφέραμε παραπάνω.

Άλλωστε, με συμβόλαια που ξεκινάνε από πολύ χαμηλά γιατί να ρισκάρετε τη ζημιά που θα υποστείτε και την μη κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος;

 

Γιατί είναι σημαντικό να ασφαλίσετε το όχημά σας

Δεν είναι τυχαίο που η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη βάσει νόμου.

Θυμηθείτε πως δεν αφορά μόνο την ασφάλεια αλλά και την προστασία σας από δυσάρεστες μακροχρόνιες συνέπειες – ακόμα και καταστροφικές – ειδικά αν προκαλέσετε ατύχημα με το ανασφάλιστο όχημά σας.

Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες ή και θάνατο σε τρίτους, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει την αποζημίωση, ζητώντας όμως από τον κάτοχο του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα 1.000.000€ ανά ατύχημα και 1.000.000€ ανά θύμα.

 

Γιατί να επιλέξετε προγράμματα ασφάλειας αυτοκινήτου από τη Dikos Insurance 

Στη Dikos Insurance θα βρείτε ολοκληρωμένες επιλογές που ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες.

Πρόκειται για προγράμματα με πολλαπλές επιλογές ως προς τις καλύψεις αλλά και τη διάρκεια, για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Με ανταγωνιστικό κόστος, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και ευέλικτες διαδικασίες αποζημίωσης, τα πλεονεκτήματα της Dikos Insurance είναι ασυναγώνιστα.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με το τι περιλαμβάνει κάθε πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτων από την Dikos Insurance προτού επιλέξετε.

Αν ακόμα έχετε απορίες σχετικά με το ανασφάλιστο όχημά σας ή ενδιαφέρεστε να το ασφαλίσετε, επικοινωνήστε μαζί μας και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί μας θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας.

 

Ενημερώσου τώρα

*
Invalid Input

*
Invalid Input

*
Invalid Input

*
Invalid Input

Invalid Input